Vilda Kockens tips inför grillsäsongen
Erik Brännström som han egentligen heter är både TV-profil och kokboksförfattare som inspirerar människor över hela Sverige med sin matlagning. Just street food, matlagning utomhus och norrländska råvaror ligger honom extra varmt om hjärtat.
Här hittar du produkterna:
Choklad – Candys
Skjorta – Carlings
Skärbräda/Serveringsbräda – Cervera
Saltsten – Cervera
Brännare – Cervera
Skål/djuptallrik för picknick 4-pack – Cervera
Lemonade, olivolja med basilika och rub – Cervera
Salladsbestick – Cervera
Grill, kol och tändvätska – Clas Ohlson
Grillredskap – Clas Ohlson
Bestick 24 delar – Clas Ohlson
Keps ”The great Norrland” – Local store
Recept
Kolgrillade grönsaker (4 personer)
Ingredienser
1 kg rotsaker efter tycke och smak (Ex butternut pumpa, spetskål, lime, purjolök, söta paprikor etc)
200 g portabello svamp
1 msk apelsinpeppar
1-2 msk basilika olja
salt och peppar att smaka av med
Gör så här
- Se till att kolbädden har fin glöd, kolet får gärna ha vitnat.
- Lägg de stora tjocka grönsakerna först på kolet. En medelstor kål tar minst 1/2 till 1 timme. Vänd ofta på grönsakerna.
- Lägg sedan på portabellosvampen, paprika och purjolök. Dessa tar max 15 minuter beroende på vilken temperatur du har på grillen.
- Pensla med smör då och då under hela grilltiden. Glöm inte att vända på grönsakerna så ofta som möjligt, då detta ger jämnast temperatur.
- När alla grönsaker är klara – skär och lägg upp på ett fint serveringsfat.
- Pensla med smör, salta och peppra.
- Avslutningsvis ringlar du över lite basilika-olja och garnerar med färska örter.
Kött, fisk och mitttemellan på saltsten (4-6 personer som mingelmat)
Ingredienser
(1 st saltsten)
200 g lax
200 g flankstek
50 g grönkålsblad
2 krm svartpeppar
Gör så här
- Lägg saltstenen på grillen, direkt på kolet eller på gallret.
- Skär köttet och fisken i tunna skivor ca 1/2 till 1 cm tjocka.
- Se till att saltstenen är het (testa genom att slå på lite smör på själva stenen, eller lägg ner en bit lax på den, det ska bli ett fräsande ljud).
- Grilla sedan laxen, köttet och grönkålen direkt på saltstenen väldigt snabbt, ca 1-2 minut max per sida. Om du har en brännare hemma, så kan du bara grilla undersidan och ”bränna av” den sida som ligger uppåt.
- Smaka av med peppar och pensla med lite smält smör. Obs! Salta ej köttet då saltstenen gör det jobbet åt dig.
- Servera direkt med någon av dina favoritsåser.
Ananas- och chockladfondue
Ingredienser
1 hel ananas
ca 200 g choklad efter tycke och smak
1 ask jordgubbar eller annan frukt
Gör så här
- Skär av toppen på ananasen
- Gröp ur ananas-köttet men lämna ca 1/2 cm runt på sidorna
- Hacka eller bryt ned chokladen i ananasskalet
- Ställ ananasen direkt på grillgallret och stäng locket
- Låt stå i ca 15-20 minuter tills chokladen börjar bubbla smått
- Servera direkt och doppa ananasbitar, jordgubbar eller annat gott. Varför inte testa marshmallows?
Smaklig måltid!