Grilltips

Tillsammans med Vilda Kocken ger CK dig alla tips inför sommarens grillstunder. Här har vi samlat de produkter du kan hitta på CK och självklart även de smarriga recepten. Lycka till med grillningen, och smaklig måltid!

Vilda kocken

Erik Brännström som han egentligen heter är både TV-profil och kokboksförfattare som inspirerar människor över hela Sverige med sin matlagning. Just street food, matlagning utomhus och norrländska råvaror ligger honom extra varmt om hjärtat.

RECEPT

KOLGRILLADE GRÖNSAKER (4 PERS)

Ingredienser

1 kg rotsaker efter tycke och smak (Ex butternut pumpa, spetskål, lime, purjolök, söta paprikor etc)
200 g portabello svamp
1 msk apelsinpeppar
1-2 msk basilika olja
salt och peppar att smaka av med

Gör så här

Se till att kolbädden har fin glöd, kolet får gärna ha vitnat.

Lägg de stora tjocka grönsakerna först på kolet. En medelstor kål tar minst 1/2 till 1 timme. Vänd ofta på grönsakerna.

Lägg sedan på portabellosvampen, paprika och purjolök. Dessa tar max 15 minuter beroende på vilken temperatur du har på grillen.

Pensla med smör då och då under hela grilltiden. Glöm inte att vända på grönsakerna så ofta som möjligt, då detta ger jämnast temperatur.

När alla grönsaker är klara – skär och lägg upp på ett fint serveringsfat.

Pensla med smör, salta och peppra.

Avslutningsvis ringlar du över lite basilika-olja och garnerar med färska örter.

Kött, fisk och mitttemellan på saltsten (4-6 personer som mingelmat)

Ingredienser

(1 st saltsten)
200 g lax
200 g flankstek
50 g grönkålsblad
2 krm svartpeppar

Gör så här

Lägg saltstenen på grillen, direkt på kolet eller på gallret.

Skär köttet och fisken i tunna skivor ca 1/2 till 1 cm tjocka.

Se till att saltstenen är het (testa genom att slå på lite smör på själva stenen, eller lägg ner en bit lax på den, det ska bli ett fräsande ljud).

Grilla sedan laxen, köttet och grönkålen direkt på saltstenen väldigt snabbt, ca 1-2 minut max per sida. Om du har en brännare hemma, så kan du bara grilla undersidan och ”bränna av” den sida som ligger uppåt.

Smaka av med peppar och pensla med lite smält smör. Obs! Salta ej köttet då saltstenen gör det jobbet åt dig.

Servera direkt med någon av dina favoritsåser.

ANANAS- och chokladfondue

Ingredienser

1 hel ananas
ca 200 g choklad efter tycke och smak
1 ask jordgubbar eller annan frukt

Gör så här

Skär av toppen på ananasen

Gröp ur ananas-köttet men lämna ca 1/2 cm runt på sidorna

Hacka eller bryt ned chokladen i ananasskalet

Ställ ananasen direkt på grillgallret och stäng locket

Låt stå i ca 15-20 minuter tills chokladen börjar bubbla smått

Servera direkt och doppa ananasbitar, jordgubbar eller annat gott. Varför inte testa marshmallows?

 

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

Den här hemsidan använder sig av cookies.