Snart går det utför

Nu närmar sig utförsåkningssäsongen med stormsteg. Richard Lindgren på Stadium ger dig här värdefulla råd för familjens alla skidåkare. Hur långa skidor ska barnen egentligen ha? Kan man köpa pjäxor att växa i? Och är googles bara en snygg accessoar?

Vad är vinterns nyheter gällande utförsåkning?

– Det är ingen större förändring utöver ständiga tekniska förbättringar på skidorna. Det vi däremot märker är att allt fler väljer att åka utför tack vare de fina vintrarna vi haft senaste åren.

– Vi ser även att allt fler införskaffar flera olika skidor för att nyttja vid den skidupplevelse man är ute efter. Man kanske har ett par för pisten, ett par för off pisten och ytterligare ett par för toppturer.

 

Vad är viktigast att tänka på vid köp av skidor?

– Att rannsaka sig själv. Det vill säga att ställa sig frågan och ärligt svara på exempelvis: Hur ofta ska jag använda skidorna? Till vad? Och vad är min kapacitet? Vi för alltid en dialog med kunderna kring detta för att de ska kunna hitta rätt.

– För barnen handlar det om att göra skidåkningen rolig. Utgångspunkten är att skidorna ska vara ungefär en dm kortare än kroppslängden. Ännu kortare skidor gör åkningen enklare och det bidrar för många barn även till att det blir roligare.

– Om man ska byta längd på skidorna så spelar det stor roll hur långa de varit innan. Har de varit mycket kortare än barnet kan ett par skidor i kroppslängd bli för stort hopp, så tänk efter även här.

 

Utöver skidorna, vad ska vi tänka på när vi köper övrig utrustning?

– När man ska köpa pjäxor så rekommenderar vi att mäta foten för att hitta rätt storlek. Köp inte för stora pjäxor till barnen, då minskar deras kontroll på skidorna och skaderisken ökar i takt med det.

– Ryggskydd är ett måste för både vuxna och barn. Ni kanske åker lugnt och endast i enklare pister, men det kan också vara någon annan i backen som inte har den kontrollen. Hjälm är nu allmänt vedertaget att använda och den både skyddar och värmer huvudet.

– Det många mest förknippar som en snygg accessoar är googles, men de kan också vara avgörande för både din säkerhet och din totala skidupplevelse. Helst ska du ha googles där glaset är utbytbart beroende på väder och som exempelvis dämpar solljus vid bra väder, eller förstärker ljuset vid dålig sikt.

Finns det något sista tips du vill lämna?

– Om du väljer att hyra skidor som vuxen så rekommenderar jag att man köper sig ett par egna pjäxor. Det blir mycket skönare och säkrare med några som passar just din fot. Och de går att använda i massor av år framöver.

 

Har du frågor kring utförsåkning, inköp och storlekar – tveka inte att fråga i butiken! De hjälper dig att svara på alla möjliga frågor. Välkommen in till oss på CK!

Den här hemsidan använder sig av cookies.