Skellefteåbor – spontana och motionsvana

Vintern har äntligen tagit ett ordentligt grepp om Skellefteå. Med både snö på marken och allt ljusare dagar blir alla former av uteaktiviteter ett självklart sätt att njuta av vår kallaste årstid. Att frisk luft dessutom ger dig mer energi, är känt sen länge.

Citykompaniet har tagit en pratstund med Thomas Stenmark och Marie Berggren på Intersport, som märkt att viljan till spontanaktivitet är stor i Skellefteå.

 

Vilken uteaktivitet har ni märkt av mest hittills i vinter?

“I mellandagarna har vi slipat skridskor på löpande band. Det är definitivt en trend som ökat i Skellefteå. Många fler väljer att nyttja de isytor som finns, alltifrån utomhusrinkar till isar på olika vatten. Kanske för att det är så lättillgängligt och dessutom passar alla åldrar. Från familjen till kompisgänget. Med eller utan klubba.”

“Sedan kommer givetvis skidsäsongen igång ordentligt i och med snön, då både längd och slalom får bättre förutsättningar.”

 

Utomhusaktiviteter har blivit mer populärt. Oavsett årstid ses löpare, cyklister och skidåkare runt om i Skellefteå. Vad har Skelleftebon för mål med all träning?

“Vi märker hela spannet. Allt ifrån de som ska göra extremtävlingar till vanliga motionärer. Men vi har ett sundare sätt till träning och motion nu. Många har insett att det handlar om små förändringar för att göra skillnad. Det börjar med att vi går längre och längre promenader, sedan kanske vi orkar springa en liten bit, för att sedan förlänga den sträcka vi springer.”

“Istället för att sätta för höga mål från början och misslyckas, får vi positiva belöningar för vår ihållighet. Sammantaget minskar även risken för skador samtidigt som det ger oss större chans att faktiskt lyckas implementera mer motion, för både kropp och knopp.”

 

Ett av de svåraste delarna för uteaktiviteter är kläder. Vad gäller för att kunna röra sig funktionellt, utan att bli varken för varm eller för kall?

“För den glada motionären är det definitivt lager på lager som gäller. Ett bra underställ, eventuellt ett värmande mellanlager beroende på temperatur och sedan ett tredje vindtätt lager längst ut. Längdskidkläder som yttersta lager är perfekt att använda även vid raskare promenader och löpning.”

Viktigt också med funktionella skor vid både promenader och löpning. Här finns bra vinteranpassade modeller.”

 

Stort tack Thomas och Marie! Vi känner oss mer peppade än någonsin att ge oss ut i den friska härliga vinterluften. Har ni något slutord kopplat till uteaktiviteter?

“Med den hälsotrend som nu råder, och som aldrig har varit starkare, finns goda förutsättningar för alla att vara ute, motionera och ha riktigt roligt under tiden.”

 

Har du någon som helst fråga, eller vill veta mer om aktiviteter, material eller kläder så är du varmt välkommen in på CK!

Fotocred till: Elin Olsson, spontanidrottande Skelleftebo.

Den här hemsidan använder sig av cookies.