Så gör du den godaste semlan

Även om semlan är långt ifrån ensam om att ha en egen dag, med konkurrens från både kanelbullen och kladdkakan, så är det något speciellt när fettisdag närmar sig. Ett tecken på ljusare tider.

Vi har kollat med Isabella och Sara på Bistro A om hur den godaste semlan ska komponeras ihop.

När är det egentligen okej att börja äta semlor?

– Oj, jag är helt fel person att fråga eftersom min åsikt är att alla bakverk kan ätas oavsett dag på året. Och det är nog väldigt olika vem man frågar. Några har efterfrågat semlor hos oss redan tidigt i januari, medan vissa endast äter på fettisdag, säger Isabella Stegermark.

Hur ska en klassisk semla göras?

– Brödet ska vara sötat med smak av kardemumma. Jag tycker också att brödet ska gröpas ur ordentligt så att det ryms mycket fyllning med mandelmassa. Blanda gärna det urgröpta brödet tillsammans med mandelmassan som fyllning så blir den inte lika mastig. Sedan måste jag förespråka mycket grädde och sist men inte minst ett puder av florsocker på toppen. Det är både vackert och knyter ihop smakerna på ett bra sätt, säger Isabella.

Vad ser ni för trend i år vad gäller variant av den klassiska?

– Vi kommer att ha en Nutellavariant hos oss. Då gröper vi inte ur brödet, eftersom den skulle bli alldeles för mastig. Istället breder vi Nutella på brödet direkt, toppar med grädde och avslutar istället med pudrad kakao på locket, berättar Sara Lindquist och fortsätter:

– Den här är mest efterfrågad av en liten yngre målgrupp, men jag tycker absolut man ska testa den som variation om man redan tjuvstartat med att äta sina semlor.

Om jag på fettisdag, den 25 februari, vill vara riktigt traditionell och äta en hetvägg – går det att beställa av er?

– Ja absolut, det löser vi!

Välkommen in till oss på Citykompaniet!

Den här hemsidan använder sig av cookies.