Höstens textilier

Det är högsäsong för textil. Och vilken säsong det blir! Vi ska blanda färger, former och material. Från jordnära toner till bling bling. Susanne Holmgren är butikschef på Olssons Tyger och ger dig här en snabb guide i textiliernas värld.

Vilka mönster, färger och material ska vi välja i höst för att vara rätt inomhus?

– Det är djurmönster och stora mönster som är inne just nu. Leopardmönster, tigerrandigt, djungeltryck och varma jordiga naturfärger i allmänhet. Och dessa återfinns på textilmaterial som exempelvis sammet eller manchester, berättar Susanne och fortsätter:

– Många har öppna ytor hemma och efter en tid med lätta och skira textilier vill vi nu skapa en ännu mer ombonad känsla genom tunga tyger som ramar in, ger ett mysigt intryck och dämpar ljudnivåer.

Det känns som ett väldigt stort steg för de som haft den Skandinaviska “ljust och fräscht”-stilen?

– Har du som många andra haft olika nyanser av vitt och grått hemma de senaste åren så behöver du inte byta ut precis allt. En grå gardin kan fungera som bas, och sedan kan du med fördel lägga till tyger och kuddar i varma färger eller med mönster.

– Om du är osäker ifall de funkar ihop så lägg till ännu fler mönster och ännu fler färger. Ju mer du lägger till desto bättre blir det.

Ser ni någon förändring kopplat till hållbarhetstrenden? Är det till exempel fler som lagar och syr sina egna kläder?

– Under de senare åren har det blivit en markant ökning av de som syr egna kläder, och syr om befintliga kläder.

– Det är också en stor andel unga mammor som syr alltifrån barnkläder till babynests. De är extra måna om att tygerna ska vara ekologiska eller oeko-tex* märkta.

Om du ska ge ett tips inför hösten, vad skulle det vara?

– Byt bara ut ett eller några kuddfodral. Du får en stor förändring för en liten peng. Det är såklart också mer hållbart än att köpa allt helt nytt.

För fler tips och råd kring textilier, sytillbehör och stilmatchningar ger Susanne gärna fler tips i butiken. Välkommen in till CK!

*Oeko-tex är en märkning som garanterar att tygerna inte innehåller ohälsosamma kemikalier eller miljöskadliga färgämnen, samt att produktionen har skett under bra sociala villkor.

Den här hemsidan använder sig av cookies.