En vit jul i dubbel bemärkelse

Efterfrågan på alkoholfria drycker till maten blir allt större och producenterna vågar i takt med detta utöka sitt utbud. Vi har pratat med Lisa Sundberg på Systembolaget som guidar dig till de bästa alkoholfria dryckerna för både julbordet och nyårsmenyn.

Vad ser ni för utveckling när det kommer till alkoholfritt?

– Under de senaste åren har den alkoholfria försäljningen ökat med i snitt 16 % per år, och den trenden ser ut att fortsätta, säger Lisa och fortsätter:

– Framförallt vill man ge fler alternativ till sina gäster, och kompletterar då med alkoholfritt.

Vad skulle du rekommendera för alkoholfria smaker till ett klassiskt julbord?

– Till den traditionella julmaten som både är fet och salt passar en alkoholfri öl med både smak och beska, exempelvis en IPA. Kolsyran hjälper till att balansera fettet på ett bra sätt. Vill man hellre dricka alkoholfritt vin så skulle jag välja ett vitt vin med sötma. Även detta för att balansera de feta och salta smakerna.

– När det däremot är dags för dessertbordet med allt julgodis och söta efterrätter tycker jag att ingenting går upp mot en alkoholfri söt glögg, som definitivt kommer att gifta sig med chokladpralinerna.

Direkt efter julens alla middagar börjar vi att planera för nyårsmenyn. Vilka smaker skulle du satsa på här?

– Det spelar givetvis roll vilken meny man tänkt bjuda på, men generellt tycker jag att man kan satsa på en riktigt god must. En äppelmust skulle fungera till en förrätt med exempelvis Västerbottenost. Och om vi antar att huvudrätten består av kött finns allt fler muster med svartvinbär som passar perfekt i och med dess lite fylligare smaker.

– Till desserten tycker jag att man kan gå på ett sött bubbel. Mousserande är jättetrendigt och det finns oerhört många bra sorter, från torra till väldigt söta.

Vill du ha fler alkoholfria tips till julbordet eller din specifika nyårsmeny? Välkommen in till oss på CK!

Den här hemsidan använder sig av cookies.