Supertipsen för din hy i vinter!

Sportlovet närmar sig med stormsteg och nu är det extra viktigt att ta hand om din hy. Att vistas i allt från isande fjällvindar till snögrottor i solläge är påfrestande för din hy. Anna-Lena Bramsäter, butikschef på Apoteket i Citykompaniet, delar här med sig av sina måsten.

– Fukt är det absolut viktigaste. Särskilt här i norra Sverige har vi otroligt torr luft vilket framförallt påverkar huden. Ett fuktserum under den vanliga ansiktskrämen och olja istället för duschcreme kommer hjälpa den med torr hud. Våra hudvårdsrådgivare rekommenderar särskilt en vattenfri barriärkräm, som också andas. Dessa kan man också använda på alla områden där huden blir särskilt torr.

Finns det någon allt-i-ett produkt som funkar till särskilt utsatt hy, och samtidigt kan användas av alla i familjen?

– En klimatkräm, som exempelvis Eucerin Aquaphor, är det bästa att använda i mitt tycke. Dessa går att använda till all hy och alla åldrar. Smörj områden där du är särskilt torr som till exempel kinder eller läppar en stund innan ni går ut, låt den sjunka in och sedan kan ni vistas ute med gott skydd mot kyla och vind.

Finns det annat än fukt som är viktigt kopplat till att vi börjar vistas mer utomhus?

– Solskyddsfaktor är jätteviktigt när vi börjar vara ute längre tid. Redan i februari börjar huden fara illa om du vistas i solen, och så här tidigt på året har vi inget skydd alls inbyggt, därför är hyn jättekänslig. Och det spelar ingen roll om du känner solen värma eller ej, det är det faktum att den når ditt ansikte som du ska tänka på. I slutet av mars bör du definitivt använda en solskyddsfaktor 50.

Hur ser det ut med andra typer av tillskott under vintern. Behöver vi till exempel äta D-vitamin nu, eller räcker det med att ljuset börjar komma tillbaka?

– D-vitamin är inte bara bra för att hålla sig pigg över mörkaste årstiderna, utan det hjälper även till med övergången mellan våra årstider. Om man till exempel vet sig känna av vårdepression så kan D-vitamin hjälpa att motverka nedstämdhet på grund av just årstidsförändringen.

– Eventuellt andra behov är ytterst personligt och det bästa är om man kommer förbi på Apoteket och rådfrågar vad som passar just dig. Men generellt kan man se att hår hud och naglar ofta behöver lite extra mineraler och olja så här under vintern. Gärna kompletterat med en återfuktande hårmask.

Om du får ge tips på en högst personlig favoritprodukt. Vilken skulle du rekommendera då?

– Min personliga favorit är ett mineralvatten i sprayform från Avéne. Med en snabb sprayning så lugnar och återfuktar den både kroppen, ansiktet och håret. Efter en lång stund framför dataskärm, som inte heller är särskilt bra för vår hy, kan man avsluta dagen med att spraya ansiktet, och direkt få en helt annan fräschör.

Har du stora problem med din hy, eller bara vill ha personlig rådgivning och tips så finns hudvårdsspecialister på Apoteket som mer än gärna tar emot dina frågor.

Välkommen in till oss på CK!

Den här hemsidan använder sig av cookies.